dijous, 8 de febrer de 2024
Noticies
Aquestes són les restriccions d'aigua en els usos urbans i així t'afectaran

Per donar compliment al decret, Organ ha contactat amb diferents proveïdors de serveis de manteniment de piscines, d'aigües grises i de jardins i zones verdes amb l'objectiu d'executar totes les accions necessàries

El Govern de Catalunya ha decretat oficialment la situació de sequera arran la preocupant disminució dels nivells d'aigua en rius, embassaments i altres fonts hídriques dels últims mesos. La falta de pluges i unes temperatures inusualment altes ha conduït a una disminució alarmant de les reserves d'aigua. La nova mesura afecta 6 milions d'habitants i inclou un total de 239 municipis, entre els quals figuren ciutats com Barcelona, Sant Cugat, Cerdanyola i Rubí que veuran reduït el seu consum d'aigua a una mitjana de 200 litres per habitant i dia.

Per donar compliment al decret, Organ ha contactat amb diferents proveïdors de serveis de manteniment de piscines, d'aigües grises i de jardins i zones verdes amb l'objectiu d'executar totes les accions necessàries.

La sequera té efectes negatius sobre l'agricultura, la producció d'energia i el subministrament d'aigua potable, però com afecta les persones i sobretot a les comunitats de propietaris? T'ho expliquem:


Consum màxim de litres per habitant i dia

Els volums totals d'aigua que entraran als dipòsits municipals per a l'abastament de la població no superaran els 200 litres per habitant i dia, incloent-hi activitats econòmiques i comercials. Per aquest motiu, es recomana un consum responsable d'uns 90 litres per habitant i dia a través de dutxes més curtes, tancar l'aixeta mentre ens rentem les dents o ens afaitem, reutilitzar l'aigua de la pluja per regar les plantes, posar l'aigua a la dutxa mentre no surt calenta en una galleda i aprofitar-la posteriorment, netejar els plats amb una galleda i no a raig d'aixeta i reparar possibles fuites a casa.


Neteja de vehicles

Es prohibeix la neteja de qualsevol mena de vehicle excepte que la neteja es faci en establiments comercials de neteja de vehicles amb recirculació d'aigua.


Neteja d'exteriors

Es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, siguin públics o particulars excepte si la neteja és resultat d'un accident o d'un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d'aigua indispensable i es pot utilitzar aigua regenerada o aigua freàtica.


Reg de jardins privats

Queda totalment prohibit l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com privat, excepte:

  • Per la supervivència d'arbrat i jardins botànics públics si es fa amb aigües regenerades o amb aigües freàtiques.
  • El reg s'ha de fer en hores de baixa insolació, fent servir la mínima quantitat d'aigua indispensable. S'ha d'indicar de manera visible l'origen de l'aigua feta ús de, no potable.


Piscines d'ús públiques, privades i comunitàries:

Està prohibit omplir totalment o parcialment tota classe de piscines i només està permès el reompliment parcial, emprant aigua en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària i que disposin de sistemes de recirculació d'aigua, de:

  • Piscines cobertes inscrites al cens d'equipaments esportius de la Generalitat de Catalunya, sempre que apliquin mesures d'estalvi equivalents al volum d'aigua utilitzat en el reompliment (tancament de dutxes o altres).
  • Piscines descobertes que es fan servir tot l'any per a la pràctica esportiva federada. Estan obligades a tancar les dutxes per compensar el seu ús.


Està permès l'ompliment i reompliment parcial de:

  • Piscines d'ús terapèutic ubicades en hospitals, residències i centres d'educació especial, i centres de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública, així com en piscines particulars destinades al bany de persones que disposen d'una avaluació del grau de discapacitat en la qual consta que pateixen alteracions de la conducta.
  • Piscines d'aigua de mar: es permet el seu ompliment total o parcial sempre que s'omplin i es buidin sense connexió a les xarxes de sanejament (ja que poden malmetre el funcionament de les depuradores).


Fonts ornamentals

Es prohibeix l'ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic de l'aigua excepte els refugis de fauna en perill d'extinció o destinats a la recuperació de les espècies autòctones, que es poden omplir amb la mínima quantitat d'aigua indispensable procedent de la regeneració o del freàtic.


Eliminació de pols en suspensió

Es prohibeix la utilització d'aigua per a l'eliminació de pols i matèria en suspensió a l'aire.

contactes

Oficines Centrals Sant Cugat

Francesc Moragas 17-19

Tel. 93 544 16 55
E-Mail: info@organ.es

Punt de Servei Rubi

Ps. de les Torres 47, Rubi

Tel. 93 544 16 55
E-Mail: info@organ.es