dimarts, 27 d’abril de 2021
Jurídica
Fixar preus del lloguer fora de la llei et pot sortir molt car

La Generalitat ha començat a multar a tots aquells propietaris que incompleixin la legislació

Si has de llogar el teu habitatge en propietat, has de tenir en compte que en els últims mesos ha entrat en vigor la nova regulació catalana del lloguer Llei 11/2020, que fixa, entre altres qüestions, un topall als preus del lloguer. Per garantir que es compleix aquesta llei, la Generalitat ha començat a multar a tots aquells propietaris que incompleixin la legislació. Unes sancions que es mantindran almenys fins que el Tribunal Constitucional no la deixi sense efecte, ja que ha estat recorreguda per l’oposició al·legant que és inconstitucional.


Primeres multes per saltar-se la llei del lloguer de Catalunya

Segons ha informat la Generalitat de Catalunya, fins ara s’ha detectat una trentena d’infraccions. La gran majoria d’aquestes s’han posat per tres motius:

  • No incloure l’Índex de referència en els contractes de lloguer
  • No haver individualitzat les despeses que s’inclouen a la renda
  • No especificar les característiques que justificarien la superació de la renda establerta per l’Índex

Les sancions les ha notificat l’Agència de l’Habitatge de Catalunya als ajuntaments dels municipis on s’hagin signat els contractes i aquestes i, si en un termini de 10 dies no manifesten si exerciran la potestat sancionadora que els correspon en matèria de contenció de rendes, la Generalitat actuarà sancionant de forma subsidiària i potestativa.


Multes de fins a 90.000 euros per incomplir la llei del lloguer de Catalunya

La Llei 18/2007 del dret a l’habitatge estableix que les multes als propietaris que incompleixin la llei pot anar d’entre els 3.000 euros als 90.000 euros, segons la gravetat de la infracció. En funció de la seva gravetat, els imports de les sancions serien els següents:


  1. Multa per infracció greu. Els propietaris que estableixin una renda superior al 20% del preu que marca l’Índex hauran de pagar multes d’entre 9.000 i 90.000 euros.
  2. Multa per infracció lleu. Entre 3.000 i 9.000 euros per als propietaris que lloguin un habitatge amb una renda que superi el preu establert per l’Índex en un tant per cent inferior al 20%, així com el fet de no adjuntar al contracte o no facilitar a l’arrendatari el document que genera el sistema d’indexació dels preus de lloguer, amb la informació relativa al valor de l’índex corresponent a un habitatge anàleg.

Si vols estalviar-te maldecaps a l’hora de signar un contracte de lloguer i vols assegurar-te que aquest complirà la llei actual, has de confiar en la immobiliària Organ.

contactes

Oficines Centrals Sant Cugat

Francesc Moragas 17-19

Tel. 93 544 16 55
E-Mail: info@organ.es

Punt de Servei Rubi

Ps. de les Torres 47, Rubi

Tel. 93 544 16 55
E-Mail: info@organ.es