dimecres, 17 de febrer de 2021
Noticies Propietats
El més destacat de la nova de llei de lloguer de Catalunya

Si estàs buscant un habitatge per llogar com si necessites llogar un habitatge de la teva propietat, necessites saber els punts més destacats d'aquesta nova llei

El setembre de 2020 el Parlament de Catalunya va aprovar la «Llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatge», que pretén limitar el preu del lloguer en zones amb escassetat d'habitatges com l'àrea metropolitana de Barcelona.

Aquesta llei es va aprovar, però va originar molta polèmica per part dels partits de l'oposició. Era tal el seu malestar que van presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional que va ser admès a tràmit el gener d'aquest any. El Consell de Garanties Estatutàries ja va advertir que diversos articles del nou reglament vulneraven la Constitució i l'Estatut.

Una llei aprovada per la via ràpida i sense consens

Aquesta llei es va aprovar per la via ràpida com a Decret Llei i això va agreujar les queixes per la manca de debat, consens i forma. El fet és que una regulació tan profunda com aquesta hauria d'haver sigut aprovada pels mitjans ordinaris. Un decret llei anterior que suspenia processos de desnonament i l'obligació a grans tenidors d'oferir lloguer social a inquilins en situació de vulnerabilitat o en possessió il·legítima de l'habitatge, ha estat, recentment, parcialment suspès pel Tribunal Constitucional, entre altres motius, precisament pel fet d'envair competències i no haver-se debatut com a Llei ordinària.

No obstant això, tot i el recurs admès a tràmit, la llei no s'ha suspès i encara es manté en vigor. Per això, tant si estàs buscant un habitatge per llogar com si necessites llogar un habitatge de la teva propietat, necessites saber els punts més destacats d'aquesta nova llei.

Llei catalana de regulació del preu dels lloguers

Aquestes són les principals novetats que es contemplen en la nova llei:

1.- Preu fixat per l'Índex de l'Agència d'Habitatge de Catalunya

Els nous contractes de lloguer que se signin a partir de l'entrada en vigor de la nova llei s'han d'ajustar al preu/m2 de referència que fixa l'Índex de l'Agència d'Habitatge de Catalunya amb base als preus dels contractes de lloguer de la zona on s'ubica l'habitatge. A més, si en els últims cinc anys l'habitatge ha estat per sota del preu de referència, no es podrà apujar el lloguer. La llei contempla també la possibilitat de congelar-los. En canvi, si el preu està per sobre de l'índex, la llei contempla rebaixar els preus.

Però es podrà augmentar un 5% el preu del lloguer respecte a l'Índex en el cas que l'habitatge disposi de tres d'aquestes característiques:

  •     Ascensor
  •     Aparcament
  •     Calefacció o aire condicionat
  •     Jardins o piscines comunitàries
  •     Servei de consergeria
  •     Vistes
  •     Mobles

2.- La limitació del preu del lloguer afecta àrees amb «mercat tens»

La nova llei del lloguer de Catalunya pot aplicar-se en ciutats on no hi hagi habitatge assequible o en barris i districtes sense que afecti la resta de la població sempre que abans s'hagi declarat la zona com a «mercat tens». Aquesta declaració té una vigència de cinc anys i es pot prorrogar cinc més. Pot quedar sense efecte si les condicions que han provocat la declaració ja no es produeixen. A més, cada ajuntament pot flexibilitzar la norma i incrementar o disminuir el preu un 5%. També pot excloure de la norma aquells pisos que sumin més de 150 metres quadrats.

3.- Els propietaris amb pocs ingressos queden exempts de la norma

La llei protegeix també a aquells propietaris amb un habitatge per llogar i ingressin pocs diners. Quan els ingressos de la unitat familiar titular de l'habitatge siguin inferiors a 2,5 vegades l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya o IRSC (equivalent a uns 1.422,80 euros), el propietari pot signar un lloguer amb el preu anterior a la llei. A més, en el cas que el preu estigués per sota de l'Índex, pot pujar-lo fins a equiparar-lo a aquesta. No obstant això, aquesta exempció no s'aplica quan la unitat familiar dels inquilins tingui ingressos inferiors a 1.991,92 euros (3,5 vegades l'IRSC).

Aquests són els punts més destacats de la nova llei del lloguer. Tant si estàs interessat a llogar un habitatge o llogar un immoble de la teva propietat, tens a la teva disposició la immobiliària Òrgan.

contactes

Oficines Centrals Sant Cugat

Francesc Moragas 17-19

Tel. 93 544 16 55
E-Mail: info@organ.es

Punt de Servei Rubi

Ps. de les Torres 47, Rubi

Tel. 93 544 16 55
E-Mail: info@organ.es