dimecres, 22 de febrer de 2023
Noticies
Com afecta la nova normativa dels ascensors a les comunitats?

Tots els ascensors, registrats o no registrats, s'han d'ajustar a la nova norma que preveu diferents accions

La nova normativa d'ascensors, que va entrar en vigor a finals del 2022 i que ja està en marxa, té com a objectiu regenerar les instal·lacions antiquades al parc existent d'ascensors i com a missió minimitzar el risc d'accidents, sigui per obsolescència, desgast o deteriorament. Tots els ascensors, registrats o no registrats, s'han d'ajustar a la nova norma que preveu diferents accions:


Tancament de portes: Amb la finalitat de protegir l'usuari en el moment del tancament de portes a l'entrada o sortida de la cabina, serà obligatori incorporar, en el cas dels ascensors amb portes automàtiques, un dispositiu protector que cobreixi l'obertura. Segons els valors marcats per la nova normativa s'haurà d'instal·lar barreres fotoelèctriques perquè les portes automàtiques no puguin colpejar els usuaris.

Anivellació deficient: S'ha de garantir que hi hagi el mateix nivell entre el replà i l'ascensor quan aquest s'aturi a les plantes per reduir la possibilitat de reduir incidents en entrar o sortir de l'ascensor.

Dispositius de control de càrrega: S'haurà d'incorporar un dispositiu que impedeixi la sobrecàrrega de la cabina.

Comunicació bidireccional a la cabina: En cas que s'hagin de rescatar persones a l'interior de la cabina, tots els ascensors s'han de dotar amb un dispositiu de comunicació bidireccional per garantir que les persones atrapades puguin demanar auxili en qualsevol moment a un centre de rescat.

Substitució de guies i assegurança del contrapès: La norma també preveu canviar el guiatge de la cabina i el contrapès en els casos de guies de fusta, cilíndriques o de raïl.


A més d'aquestes correccions, caldrà millorar altres mesures de seguretat de menor calat com:

  • Instal·lar un interruptor de parada dins de la fossa de l'ascensor.
  • Il·luminar i dotar amb una presa de corrent el buit de l'ascensor.
  • Protegir les politges de l'ascensor.
  • Instal·lar il·luminació i alarma d'emergència a la cabina.

Aquelles comunitats que no compleixin la nova normativa s'exposen a ser sancionats amb multes que van des dels 60.000 € en el cas de les infraccions lleu, passant per les 6.000.000 € per a les infraccions greus i fins a 100.000.000 € per a aquelles infraccions molt greus.


Per quina raó és important fer manteniment als ascensors?

  1. Seguretat: Els ascensors són una part essencial de l'edifici i s'utilitzen sovint per transportar els residents i visitants. Si els ascensors no es mantenen adequadament, poden ser perillosos i causar accidents, com ara caigudes o encallar-se.
  2. Durabilitat: El manteniment regular dels ascensors pot ajudar a perllongar la vida útil i reduir el cost de reemplaçament. Un manteniment preventiu detecta i repara problemes abans que es converteixin en reparacions molt costoses.
  3. Compliment de normatives: Hi ha regulacions i normatives que requereixen que els ascensors es mantinguin en bon estat i s'inspeccionin periòdicament per garantir-ne la seguretat i el compliment de les regulacions.
  4. Comoditat: Un ascensor que funciona correctament i sense problemes proporciona una experiència còmoda i sense estrès per als residents i visitants. Si l'ascensor està avariat o funciona incorrectament, causa retards i desconfiança.

En resum, el manteniment regular dels ascensors és important per garantir la seguretat dels usuaris, perllongar la vida útil de l'ascensor, complir les regulacions i normatives i proporcionar una experiència còmoda i sense estrès per als residents i visitants de l'edifici. Per tant, és crucial que els propietaris i administradors de comunitats, com és el cas d'Organ, programin una supervisió del manteniment periòdic i compleixin amb les normatives.

contactes

Oficines Centrals Sant Cugat

Francesc Moragas 17-19

Tel. 93 544 16 55
E-Mail: info@organ.es

Punt de Servei Rubi

Ps. de les Torres 47, Rubi

Tel. 93 544 16 55
E-Mail: info@organ.es