divendres, 29 de setembre de 2017
Viure a...
10 coses que no sabies del Poblat Ibèric de Ca n'Oliver
No hi ha dubte que visitar Cerdanyola del Vallès així com la pròpia comarca del Vallès Occidental ens ajuda a descobrir infinitat de tresors naturals, arquitectònics i històrics com aquest, el Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. Sabies que va estar habitat almenys fa ja gairebé 2.500 anys?Molt a prop de la Riera de Sant Cugat i a una distància prudencial del nucli poblacional de Cerdanyola o Sardañola del Vallés  es troba un dels jaciments ibers més ben conservats i més populars de la província de Barcelona. Passejar pel Poblat Ibèric de Ca n'Oliver és fer-ho sobre els vestigis d'alguns dels primers habitants d'aquesta important regió al mapa circumdant d'aquest província catalana. Ideal per visitar durant qualsevol part de l'any, el Poblat Ibèric de Ca n'Oliver mai defrauda i ens ofereix una interessant volta al passat així com gaudir i contemplar construccions que un dia van ser testimonis d'una vida plena, bulliciosa i plena de veïns. T'expliquem 10 curiositats que has de conèixer sobre el Poblat Ibèric de Ca n'Oliver.
  1. Va estar habitat des del segle IV a. C fins al segle cinquè de la nostra era, encara que segons restes arqueològiques sembla ser que va tornar a ser habitable durant l'Edat Mitjana.
  2. En passejar pel Poblat Ibèric de Ca n'Oliver es pot contemplar com aquest està situat d'una manera estratègica sobre un turó. Era una cosa normal en l'època, des d'allà dalt es contemplava tot el territori.
  3. La seva composició estava format per camps de cultiu, al seu torn dividits en terrasses així com petits nuclis agrícoles. Havien cases que a poc a poc van anar engrandint per suplir les necessitats d'una població creixent.
  4. Va viure la seva època de màxim apogeu quan es va construir al Poblat Ibèric de Ca n'Oliver un gran accés a aquest, una fossa de protecció així com un camp de sitges amb l'objectiu d'emmagatzemar els excedents de la producció agrícola. Aquests eren un gran suport per al poblat ja que es comercialitzaven amb altres pobles mediterranis.
  5. Segons diferents historiadors, la destrucció total del poblat va succeir durant la famosa segona guerra púnica (218 a. C. - 206 a. C.). Encara que després es va recuperar, l'arribada dels romans va provocar que els ibers marxessin.
  6. En plena època medieval, sobre el segle X, va ser habitat aprofitant en algunes ocasions les velles construccions iberes. Encara que va ser utilitzada més aviat com xarxa defensiva d'aquesta zona del Vallès.
  7. El Poblat Ibèric de Ca n'Oliver va ser descobert el 1919 però les excavacions no van començar fins a 1954. Després van tornar a patir un abandonat fins recuperar-se en 1986 a càrrec del Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola i després pel Servei de
  8. Patrimoni de l'ajuntament local.No és l'única resta iber en Sardañola, també s'han trobat en altres localitzacions com Can Xercavins, sitges a Bellaterra i fins i tot un jaciment iber-romà a la Facultat de Medicina de la UAB.
  9. Disposava d'un carrer principal i els habitatges estaven superposades unes a les altres.
  10. De tant en tant, el CRAC (Centre de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola) i el Museu de Ca n'Oliver realitzen visites teatralitzades al Poblat Ibèric de Ca n'Oliver.
Al novembre de 1999 es va inaugurar la primera fase del museu. Des de llavors, anualment s'està catalogant les troballes restaurats durant l'any anterior. Actualment es poden observar els carrers ben definides, així com cases i altres restes, accessibles al públic.L'1 d'octubre de 20101 es va inaugurar el Museu Ibèric de Ca n'Oliver, ubicat a l'antiga pedrera del poblat, on es mostra el gran volum d'objectes recuperats en les excavacions, integrant el poblat en la «Ruta dels Ibers» , un projecte de turisme cultural del Museu d'Arqueologia de Catalunya amb l'objectiu de difondre la cultura ibèrica a Catalunya. Molts dels objectes exhibits es podien veure anteriorment al Museu de Cerdanyola.

contactes

Oficines Centrals Sant Cugat

Francesc Moragas 17-19

Tel. 93 544 16 55
E-Mail: info@organ.es

Punt de Servei Rubi

Ps. de les Torres 47, Rubi

Tel. 93 544 16 55
E-Mail: info@organ.es