Obres sense llicències en habitatges, què pot passar-te?
18970
post-template-default,single,single-post,postid-18970,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Obres sense llicències en habitatges, què pot passar-te?

Obres sense llicències en habitatges, què pot passar-te?

Ni se’t passi. Si estàs pensant a portar a terme alguna reforma a casa, per molt petita que aquesta sigui, tingues en compte sempre aquest article: està totalment prohibit realitzar obres sense llicències. Altrament les obres poden ser quantioses i suport més d’un maldecap.

Hi ha una frase que molt gastada que està no deixa de ser certa i és que “el desconeixement de la llei no t’eximeix de complir-la”. És clar que no és el mateix instal·lar un aire condicionat que llençar tot la casa avall i reformar-la per complet. Normalment per a la el primer no cal demanar permís per col·locar l’aparell exterior a la façana de l’edifici, encara que en ocasions sí si la façana està protegida o parlem d’un immoble amb unes característiques especials.

És important que sàpigues que hi ha un concepte que es diu “edificabilitat”, que són els m2 que podem construir. Si et passes, et pots enfrontar a una multa del 15-25% del seu valor en excés. Per exemple si tens un habitatge i t’has passat 40m2 ampliant l’habitatge, la sanció pot suposar un sobrecost de 5.000 euros.

Les distàncies a llindars és un altre tema que has de tenir en compte. No saps què és? Són en definitiva les distàncies mínimes a altres edificacions, a espais lliures, a vies públiques … on pot sumar un altre 20% més extra. També hi ha obres en edificis fora d’ordenació considerats així perquè no són compatibles amb el planejament però que no obstant això ja no es poden enderrocar per haver prescrit la infracció. Aquí les multes van entre el 10-15% del valor del que s’ha fet. Imagina’t que decideixes tirar a terra un edifici catalogat, aquí les reformes podrien sortir-te encara més cares i pot sumar una multa del doble del valor del destruït.

Obres que no exigeixen llicència

Per descomptat si vas a fer una obra que implica tirar parets i vas a ocasionar molèstia als veïns i runes, és normal demanar llicència a l’ajuntament en rigor però sí que és cert que en altres casos hi ha obres considerades menors que no revesteixen obligatorietat a l’hora d’exigir una llicència per dur-les a terme.

Parlem d’obres sense llicència com canvis de finestres, baranes, persianes. instal·lació de fontaneria, electricitat o calefacció, soldats, enrajolats, enguixats o, també, la substitució d’instal·lacions pròpies. Fins i tot tampoc la instal·lació d’aire condicionat o per exemple instal·lar un tendal. Encara que el tema de l’aire sempre cal consultar millor amb el President, Presidenta o Administrador de Finques oportuns. Molt de compte!